Under september 2020 pågick en konstutställning i Malmö, där syftet var att uppmärksamma samhällets stora hållbarhetsutmaningar relaterade till plast, framförallt vilka möjligheter det finns kring hur man möter dem. Rondo Plast sponsrade utställningen med flera olika återvunna material.
Det är lätt att avvisa plast som ett material som bara orsakar problem. Men plast har också en viktig roll att spela i övergången till ett mer hållbart samhälle. Vi måste bredda våra uppfattningar om plast, med alla dess utmaningar och möjligheter, för att flytta perspektiv på hur vi designar, producerar, applicerar och använder materialet.
Detta ville konstnären och formgivaren Kajsa Willner belysa i konstutställningen Materiality & Aggregation. Hon ville i ett konstnärligt sammanhang inspirera och väcka nyfikenhet kring plast, dess materialegenskaper och funktionalitet och hur vi kan förhålla oss till ett mer hållbart framtida plastsamhälle.

Kajsa Willner byggde tolkningarna och utställningsarkitekturen i syfte att göra så lite koldioxidutsläpp som möjligt med hjälp av hållbara material från lokala företag. Därför sponsrade Rondo Plast utställningen med flera olika material, baserade på både helt och delvis återvunnen plastråvara.
Materialen användes i ett verk i form av ett transparent lapptäcke med 117 fickor fyllda med olika plastgranulat som representerar de många plasttyper som finns tillgängliga på marknaden.
Materiality & Aggregation
Utställningen Materiality & Aggregation hade sin utgångspunkt i en forskningsrapport från Lunds universitet framtagen av forskningsprogrammet STEPS (Sustainable Plastics and Transition Pathways).
Rapporten handlar om hur man möter samhällets stora hållbarhetsutmaningar relaterade till plast. Formgivaren Kajsa Willner tolkade dessa utmaningar i fem olika potentiella vägar för ett framtida, mer hållbart plastsamhälle. De fem vägarna var: minskad konsumtion, ökad återvinning, färre typer, biobaserad plast och biologisk nedbrytbar plast. Dessa vägar tolkades separat i utställningen, men menas att tillsammans vara avgörande i omställningen till en mer hållbar framtid.

– Målet för mig som designer och för denna utställning är att använda design som ett verktyg för att kommunicera, förmedla akademisk forskning på ett sätt som kan nå ut till en bredare publik, säger Kajsa Willner.
– I det här fallet handlar det om att nyansera den offentliga debatten kring plast och förespråka en mer helhetssyn på hur vi närmar oss materialet.

Under öppningen av utställningen hölls även en paneldiskussion med designer Kajsa Willner, representanter från STEPS och Form/Design Center.
Diskussionen fördes kring hur design, akademi och industri kan samarbeta för ett mer hållbart plastsamhälle.
Utställningen hölls mellan 10-27 september 2020 på Hedmanska gården i Malmö, framför Form/Design Center, som är en stor mötesplats för arkitektur, design och konsthantverk i södra Sverige.
Läs mer om utställningen här →
Läs mer om designern Kajsa Willner här →
Utställningen uppmärksammades i Sydsvenskan (Endast prenumeranter) →
Fotograf bild 1: Kennet Ruona
Fotograf resterande bilder: Daniel Engvall